Nötig glutenfri limpa


20160207_123217Hej!

Tänkte jag skulle dela med mig av ett av mina favoritrecept på glutenfritt bröd, kanske passar bra inför helgens gofrulle. En riktigt maffig nötig limpa som mättar oerhört bra och som är sjukt god efter någon minut i brödrosten 🙂 på med valfri ost och lite marmelad – mums ! Detta bröd ligger hemma i min frys , i portionsförpackningar redo för spontana bruncher !

Glutenfri filmjölkslimpa

Börja med att mäta upp och röra ihop de torra ingredienserna i en bunke och de blöta i en annan. Rör sedan ihop allt i en bunke. Känn av degen och korrigera eventuellt med mer vätska eller mer mjöl. Degen ska gärna vara kletig men inte löst rinnande.

Smörj en form med kokosolja och bröa med vallmofrön.
Grädda i ugnen i ca 180-200 grader tills brödet är helt torrt i mitten, ca 40-50 min.
Håll koll på den så det inte bränns.

Torra: 20160207_120332

ca 2 dl hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor eller valfria frön
ca 100 gram hasselnötsmjöl eller mandelmjöl (jag blandade båda)
ca 3-4 msk psylliumfröskal (loppfrön)
40 gram nyponskal, krossade nypon (går lika bra utan)
ev. 1-2 msk brödkryddor (valfritt)
2 msk krossade linfrön
ca 200 gram havremjöl
250 gram bovetemjöl
1 – 2 msk kokosmjöl
2 tsk Himalayasalt
1 msk bikarbonat
4 msk chiafrön

 

 

 

Blöta:

ca 7-8 dl filmjölk
2 dl lönnsirap (eller valfri sötning)
1 dl russin
1 ägg

Kokosolja till formen
Vallmofrön till formen

20160206_200951

Det borde gå utmärkt att halvera ingredienserna och öka mängderna. Prova dig fram genom att utgå från filmjölken, välj valfri sötning som lönnsirap, torkad frukt, honung, kokossocker etc.

Fyll då på med ca 500-600 gram mjöl av valfri sort. Blanda gärna med fler olika men utgå från bovetemjöl. T.ex. nötmjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, havremjöl, Fyll på med ca 4 dl av valfria nötter, frön, mandlar och torkad frukt.

Det du faktiskt behöver ha kvar är chiafrön, psylliumfröskal, saltet, filmjölken, bikarbonatet. Recept från PT-Fia

20160207_120452